340 nap a Föld körül - Portréfilm Scott Kellyről 

dokumentumfilm a világhírű amerikai űrhajósról, premier: 2020. február 13. Csepel Mozi

Produkciós vezető: Kovács Balázs, Produkciós asszisztens: Kovács Alexandra

Szerkesztő-riporter: Berecz Péter, Operatőr-vágó: Meggyes Bence

Szinkronhangok: Szórádi Erika, Bozsó Péter

Scott Kelly magyar film, Csepel Mozi

 

Filmünk története egy forró nyári napra nyúlik vissza, amikor Meggyes Bence legjobb barátommal (aki a film operatőre és vágója) megpillantottuk Scott Kelly frissen megjelent könyvét. Elhatároztuk, hogy interjút szeretnénk készíteni a világ legismertebb asztronautájával. A projekthez szponzorokat kerestünk, majd 2019 novemberében New Yorkon keresztül Houstonba utaztunk. A filmet 2020. februárjában mutattuk be a Csepeli Kultik Moziban.

Scott Kelly jelenleg az Egyesült Államok legismertebb űrhajósa. Összesen négyszer járt az űrben, legutóbbi és egyben utolsó küldetésén egyhuzamban 340 napot töltött a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy milyen hatással van az emberi szervezetre a hosszútávű űrutazás. 

A 35 perces filmünk alapvetően Scott Kelly történetét emberi oldalról közelíti meg. Bár találhatunk benne statisztikákat, számokat, azokat is igyekeztünk érhetően és látványosan szemléltetni. Hogyan lett egy figyelemzavaros kamaszból az Egyesült Államok legismertebb űrhajósa? Mit keres egy fémhengerben az ember egy éven keresztül az űrben? Hogy viselte mindezt az emberi szervezet? És egyáltalán milyen veszélyek leselkednek manapság az asztronautákra? Ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni.

A bemutató után a dokumentumfilm számos honlapon és rádióban megjelent. Többek között a Kossuth Rádióban, a Klub Rádióban, Jazzy Rádióban és a Spirit Fm-en.

A projektről

Fotók: Sztojkov Máté

"Két magyar diák világsikert ért el, akik Scott Kelly, amerikai űrhajóssal készítettek portréfilmet. [...] Alkotásuk profi munka."

"A Kellyvel készült beszélgetés kitűnő arányban ötvözi az űrrepülés(ek) fontos adatait, a kutatások eredményeit az űrhajós emberi oldalát bemutató tényekkel és érdekességekkel. Így válik az alkotás egyszerre ismeretterjesztővé és egy különleges emberről készült személyes portrévá. Mindenkinek melegen ajánljuk, hogy szánjon fél órát a megtekintésére – garantáltan nem fog csalódni!"

További képek a forgatásokról és az utómunkáról

Edukáció - népszerűsítjük Scott Kelly történetét

Már a projekt kezdetekor fontosnak tartottuk, hogy a film elkészültével minél több fiatal megismerhesse az űrhajós motiváló élettörténetét. Scott Kelly az egy éves küldetése során nagy hangsúlyt fektetett a szórakoztató és edukatív tartalomgyártásra, melyeket a különböző social media felületein publikált. Ha nem is így, de mi is igyekszünk híresztelni küldetését.

Sajnos Magyarországon egyre kisebb az idény a diákok részéről a reál és természettudományi tantárgyak iránt. Reméljük, hogy filmünknek köszönhetően sok korunkbeli diák motivációt kapott, hogy kicsit jobban elmélyedjen a matematika vagy a fizika világában.

Rendhagyó fizika óra a Kontyfa Általános Iskola és Gimnáziumban. 

Fotók: Varga Gábor - xvmedia.hu

viber_kép_2020-02-17_12-30-18.jpg
viber_kép_2020-02-17_12-19-10.jpg

Első osztályos gyerekek nézik a 340 nap a Föld körül című filmet a Deák Diák Általános Iskolában.

Fotók: Pétery Katalin

Film megtekintése

Sajtóanyag letöltése:

pdf logo.png

A projekt médiamegjelései a  "médiamegjelenések" fül alatt találhatóak.

A projekt támogatói

aegon.png

Aegon Magyarország

ViveFly.com