28 év alatt, 28 ezer láb felett  Portréfilm Pajor Dávidról 

televíziós riportfilm egy légiutaskísérőből lett pilótáról, bemutató: 2018. augusztus, AIRportal.hu és ATV

Szerkesztő-riporter: Berecz Péter, Operatőr-vágó: Meggyes Bence

A projektről

Egy légiutaskísérőből lett pilóta. Erről szól röviden a 2018. februárjáról augusztusig forgatott riportfilmünk. Ám a 12 perces videóban ennél sokkal többről van szó. Pajor Dávidot egészen kiskorában csapta meg a kerozin gőze, azóta a légiközlekedés szerelmese. Nem csoda, hogy felnőtt korában gyerekkori álmát akarta megvalósítani: utasszállító pilóta szeretett volna lenni. Ahogy teltek az évek hamar rájött, hogy anyagi problémák miatt ez egy hosszabb folyamat lesz. Ami másnak általánosságban két éves képzés, az neki csaknem hat évnyi kemény munka volt.

Dáviddal való kapcsolatunkat egy véletlen találkozásnak köszönhettük. Egyszer csak felkerestük azzal az ötletünkkel, hogy dokumentálni szeretnénk  képzésének utolsó fél évét, majd az ebből készült riportfilmet a YouTubeon publikálnánk. Pilótánk az ajánlatot egyből elfogadta, így elkezdődött a több hónapos kemény munka. Forgattunk szimulátorban, a repülőtéren, de még Brüsszelig is elrepültünk vele.

Hobbi filmből főműsoridőbe

Riportfilmünk bizonyos részei az ATV-s gyakornokságom alatt készültek, így akaratlanul is szóbakerült néha a szerkesztőségben Pajor Dávid története. L. Dézsi Zoltán a Heti Napló felelős szerkesztője és Sváby András főszerkesztő-műsorvezető felfigyeltek projektünkre, majd miután elkészült filmünk megtekintették. Kitalálták, hogy szívesen leadnák filmünket a Heti Napló műsor részeként. 18 éves gimnazista diákként hatalmas élmény volt ez számunkra, hiszen egy ország ismerhette meg filmünket.

„Soha a Naplók és a Heti Naplók történetében nem volt még arra példa, hogy leadjunk egy úgynevezett gyakornokok által készített filmecskét. Ez a hagyomány ezennel megszakad. Örömmel jelentem be mind ez, a Heti Napló gyakornoka Berecz Péter és osztálytársa Meggyes Bence fél évig forgattak egy filmet. Ők találták ki a témát, ők szerveztek le mindent és saját technikában, de teljesen a mi stílusunkban le is forgatták, hogyan lesz valakiből menő, utasszállító pilóta. Tehát a következő filmet két gimnazista forgatta a Heti Naplónak.”

Bár azóta rengeteget fejlődtünk (akár az én narrációm), ez a projekt mindig egy nagy mérföldkő lesz számunkra, kellemes emlékként tekintünk rá vissza.

hn2_2.jpg
hn3_3.jpg
hn_1.jpg

Film megtekintése

Az ATV-n sugárzott, kicsit rövidebb verzió, a hosszabb az AIRportal.hu YouTube csatornáján megtekinthető.

A projekt együttműködő partnerei

1280px-Wizz_Air_logo_2015.svg.png

Wizz Air 

images.png

Pilots Simulator Center

BOLT Magyarország